Петро Петрович Дурдинець

/Files/images/muzey/Петро Дурдинець.jpg

Народився Петро Петрович 9 серпня 1930 року в селі Ромочевиця. Дитинство Петра Дурдинця було, як і в більшості селянських дітей краю, не з легких. Разом із навчанням допомагав батькам по господарству, до того ж з 1941 року і до кінця війни батько був у концтаборах, тому, як старший у сім’ї при трьох сестрах виконував всю чоловічу роботу. П’ять класів народної школи закінчив у рідному селі за Чехословацької республіки, чотири класи в угро-руській Мукачівській гімназії за гортіївської Угорщини, а потім ще три старші класи в перший середній школі ім. Пушкіна. Ліс Петро любив з дитинства, збирав ягоди, гриби, випасав тут худобу, косив сіно, збирав жолуді, тому після закінчення школи разом з десятьма однокласниками поступив на лісо-інженерний факультет Львівського лісотехнічного інституту. Закінчивши інститут, 6 років працював головним інженером Мукачівського меблевого комбінату, відтак йому запропонували організувати в місті і очолити філіал Українського держінституту з проектування меблів і столярних виробів «Укрдіпромеблі».

Згодом Петра Дурдинця було рекомендовано на посаду головного інженера Головуправління лісової деревообробної і целюлозно-паперової промисловості та лісового господарства Українського раднаргоспу.

Після ліквідації раднаргоспів, призначили заступником міністра лісової і деревообробної промисловості. Згодом міністерство очолив Грунянський. За роки спільної роботи тільки в Закарпатті було споруджено і реконструйовано Свалявський, Хустський, Буштинський, Рахівський, Ясинянський і Мукачівський лісокомбінати, Тересвянський ДОК, Мукачівський і Берегівський меблеві комбінати, Ужгородський ФМК ім. Борканюка, Іршавську і Виноградівську меблеві фабрики, Свалявський лісохімзавод, а також санаторій «Кришталеве джерело», палаци культури в Сваляві, Ужгороді, Тересві, Великому Бичкові, Буштині, профтехучилища в Мукачеві і Ужгороді, технікум у Хусті, житло, дитячі садочки… У 1990 році, приміром, в лісовій та деревопереробній галузі України працювало понад триста тисяч чоловік.

Петро Дурдинець був першим із закарпатців, яких було призначено на важливу державну посаду в Києві.

Більше 10 років був на громадських засадах головним редактором республіканського галузевого журналу «Лісове господарство, лісова, деревообробна і паперова промисловість», на сторінках якого порушував злободенні питання галузі. А сьогодні він – колишній перший заступник міністра лісової і деревообробної промисловості України, академік лісничої академії наук України, кавалер багатьох орденів і медалей на заслуженому відпочинку.

А зараз Петро Петрович Дурдинець є членом Мукачвської ради старійшин.

/Files/photogallery/934/DSC09391.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 1061

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Січень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031